Sınırları Aşan Uluslararası Kardeşlik

Tayland – Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 60. Yılında Anlamlı Kardeşlik

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte olan “Sınırları Aşan Uluslararası Kardeş Okul Projesi” kapsamında, 26-27 Kasım tarihlerinde Tayland Prince of Songkla Üniversitesi Fen Bilimleri Lisesinden 70 kişilik öğrenci ve öğretmen grubu Bursa Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesini ziyaret etti.

Ziyarette Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesinde fen ve sosyal bilimler projesi modeli tanıtıldı. Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde yürütülmekte olan çalışmaların anlatıldığı sunumlar yapıldı. Taylandlı misafir öğrenciler, Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesinin Tayland da dâhil olmak üzere 57 farklı ülkesinden gelen öğrencileri eşliğinde Fizik, Kimya, Biyoloji, Arapça, İngilizce, Görsel Sanatlar ve Kodlama Atölyelerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar, deney ve atölye çalışmalarına katıldılar.

Okul idarecileri ve öğretmenleri ile yapılan karşılıklı işbirliklerinin ve “Sınırları Aşan Uluslararası Kardeş Okul Projesi”nin detaylarının konuşulduğu toplantıda Prince of Songkla Üniversitesi, Fen Bilimleri Lisesi Müdürü Dr. Yusof Talek Türkiye’deki din eğitiminin fen ve sosyal bilimler programı ile birlikte başarılı bir şekilde yürütüldüğünü, benzer bir modelin kendi okullarında da uygulandığını ve karşılıklı işbirlikleri ile bu modeli geliştirmek istediklerini ifade etti. Tayland ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 60. Yılının kutlandığı 2018 yılında böyle bir işbirliği yapmanın önemine vurgu yaptı.

Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz’ın da hazır bulunduğu “Sınırları Aşan Kardeş Uluslararası Kardeş Okul Projesi Protokolü” imza töreninde iki okul arasında işbirliği ve öğrenci hareketliliği konularında mutabakata varıldı. Törende Yılmaz, Türkiye’deki İmam Hatip Liselerinin kuruluş amaçlarından, programlarından ve sayısal verilerden de bahsederek, İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren Müslümanların bilimsel gelişmelerin öncülüğünü yaptıklarını, dini ilimler ve diğer bilim dallarının yan yana okutulduğunu ifade etti. Ayrıca Kuranı anlayabilmek için de bilime ihtiyaç duyulduğundan ve bu sebeple Kuran’ı en iyi anlayabileceğimiz yerlerin akademik eğitim ve din eğitimini tek çatı altında birleştiren İmam Hatip Liseleri olduğundan bahsetti. Türkiye’deki tüm İmam Hatip Liselerinde kullanılan bu modeli Tayland’da da uygulayan okulların olduğunu bilmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Yılmaz, İslam dünyası olarak çok büyük bir aile olduğumuzu ve buna benzer okullara çok ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

“Sınırları Aşan Kardeş Okul” protokolü Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Prince of Songkla Üniversitesi, Fen Bilimleri Lisesi Müdürleri tarafından karşılıklı imzalanmasının ardından Osmangazi Belediye Başkanı Sayın Mustafa Dündar’ın iki okulun işbirliğiyle ilgili iyi dilekleriyle toplantı sona erdi.

Paylaşım ve işbirliği toplantılarının ardından şehrin önemli camilerini ve turistik merkezlerini gezen grup,  gezisini Bursa, Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılmış olan Bursa’nın fethinin canlandırıldığı Panorama 1326 ziyareti ile sonlandırdı.

28.11.2018 354

28-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-2018